Wybór stacji uzdatniania wody jest tematem trudnym, który warto skonsultować z fachowcami, a nawet powierzyć im wykonanie tego zadania od podstaw. Kluczowe sprawy to między innymi właściwości bakteriologiczne i fizyko-chemiczne wody w danym miejscu. Odmiennie wygląda sprawa, gdy woda jest pobierana z lokalnych wodociągów, odmiennie gdy jest pozyskiwana ze studni głębinowej. Przeprowadzenie badanie to często pierwszy etap tworzenia stacji, a na podstawie uzyskanego wyniku podejmuje się decyzję o wyborze konkretnego urządzenia. Poniżej przybliżamy temat stacji uzdatniania wody, skupiając się na kwestii kluczowej z perspektywy przyszłych użytkowników – czyli kosztach wykonania instalacji.
Filtry do domowej stacji uzdatniania
Kluczowy wpływ na ostateczny koszt wykonania instalacji mają zastosowane w stacji filtry. Najczęściej wykorzystywane są filtry mechaniczne (wstępne), które oczyszczają wodę z osadów, piasku, mułu i drobinek rdzy. Stosuje się też filtry węglowe, które wyłapują związki chemiczne i poprawiają walory smakowe wody. Popularne są też filtry do odżelazianie oraz filtry usuwające związki manganu. Pozostałe istotne rozwiązania to tak zwane zmiękczacze (wyłapujące jony magnezu oraz wapnia), systemy odwróconej osmozy oraz sterylizatory.
Wycena domowej stacji uzdatniania wody
Wybrane urządzenia mogą mieć różny rozmiar, mechanizm pracy, typ głowicy sterującej oraz inne parametry. W trakcie określania docelowego zapotrzebowania kluczowe jest określenie zużycia wody w skali miesiąca. Oprócz samego zakupu urządzenia, do ostatecznej kwoty dochodzi także wykonanie montażu i zakup materiałów instalacyjnych. Te ostatnie dobiera się pod kątem konkretnej stacji, zamierzonego miejsca jej usytuowania, typu zastosowanych przyłączy. Ponadto użytkowanie stacji uzdatniania wiąże się także z emisją popłuczyn, które muszą zostać w jakiś sposób odprowadzone z systemy. Mogą wylądować w szambie lub trafić do kanalizacji zbiorczej. Tym samym – mogą podnieść wysokość dotychczasowych opłat za ścieki.
Najtańsze stacje uzdatniania kosztują zaledwie 1,5 tys. zł. Są to modele wyposażone w lampy UV, a ich zadaniem jest eliminowanie niektórych zagrożeń biologicznych (np. bakterii E.coli). Droższe urządzenia, w przedziale od 2,5 do 3,5 tys. zł., są stosowane przede wszystkim do zmiękczania zbyt twardej wody. Urządzenia eliminujące nieprzyjemne zapachy i smak kosztują odpowiednio więcej, od 5,5 do nawet ponad 6,5 tys. zł. Stacje odpowiedzialne dodatkowo za wyłapywanie związków żelaza i manganu, a także o funkcji utleniania, mogą kosztować około 7,5 tys. zł.